Bij Kunstwerkt kan je terecht voor advies over alles wat er komt kijken bij je kunst maken. Op onze adviespagina kan je in meer dan 60 artikels duiken om je kunstenaarspraktijk alle kansen te geven. Hier geven we je alvast een aantal zaken mee die naar aanloop van Atelier In Beeld zeker van pas kunnen komen voor jou.
Denk eraan dat je met je kunst een verhaal vertelt dat je met je bezoekers wil delen. Een tentoonstelling - maar ook een open atelierdag - maakt immers, net als je creaties zelf, deel uit van dat verhaal. Het is daarom erg belangrijk om op voorhand een goede selectie te maken. Durf feedback of hulp te vragen aan anderen. Soms zien zij connecties tussen jouw werk die je zelf nog niet gelegd had en kan je zo tot een inspirerend geheel komen. Laat ook net dat de job zijn van een curator. Een aantal basisprincipes om op te letten bij het selecteren van je werk lees je hier.
Vanaf het moment dat je jouw werk in een zintuiglijk waarneembare vorm kenbaar maakt, aan de hand van een schets bijvoorbeeld, is het beschermd onder het auteursrecht. Een idee of een stijl is niet auteursrechtelijk beschermd. Als je dus een idee of concept voor een werk hebt, hoe origineel ook, maak je dit best zo snel mogelijk concreet en tastbaar, zodat jouw kunstwerk wel degelijk auteursrechtelijk beschermd is. Lees hier hoe je jouw werk nog beter kan beschermen tegen plagiaat.
Een artist statement is een beknopte uiteenzetting waarin een kunstenaar de essentie van hun artistieke visie en intentie duidelijk maakt. Het is een krachtig hulpmiddel waarmee kunstenaars hun kunstwerken kunnen contextualiseren en hun creatieve proces kunnen belichten. Het biedt inzicht in de artistieke keuzes die zijn gemaakt, de gebruikte technieken en materialen, en ook de filosofie, thema’s en concepten die het werk vormen. Dit maakt het mogelijk voor het publiek om een diepere waardering te ontwikkelen voor het werk van de kunstenaar en het proces achter de creatie ervan. Kortom, het artist statement fungeert als een brug tussen de kunstenaar en het publiek. Hoe je eraan begint? Dat kom je in dit artikel te weten.
Bij Atelier In Beeld stap je mee in een nationale media- en promotiecampagne, maar dat wil niet zeggen dat je zelf niets kan doen om nog meer mensen te bereiken. We vroegen aan Fran Bombeke, hoofd communicatie bij Kunstencentrum WIELS, welke tips zij kan meegeven aan kunstenaars die naar buiten willen komen met hun kunst. Wat ze hierover allemaal te zeggen heeft, kom je hier te weten.
Het fotografie- collectief Evenbeeld fotografeerde al heel wat projecten van Kunstwerkt en brengt voor Kunstletters regelmatig kunstenaarsateliers in beeld. We gingen bij hen ten rade en ze verklapten ons 10 tips, die je helpen om je atelier mooi in beeld te brengen met je smartphone. Je kan de principes ook hanteren als je fotografeert met een digitaal fototoestel. Hier vind je alle 10 tips terug.
Als je naar buiten komt met je werk - of in het geval van Atelier In Beeld: als de mensen naar binnen komen - kan je maar beter voorbereid zijn op de vraag: ‘Is dit werk te koop?’ Je denkt best op voorhand na over hoeveel je wil vragen voor jouw kunstwerken, zodat je een correcte prijs kan voorstellen. Hoe je de waarde van je werk bepaalt, lees je hier. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je jouw werk op een legale manier verkoopt. Hoe je dat doet, kom je hier te weten.
Nog op zoek naar andere info? Neem een kijkje op onze adviespagina, of mail naar advies@kunstwerkt.be. We helpen je graag persoonlijk verder.